Şeker Nasıl Yükselir?

07.12.2021
302
Şeker Nasıl Yükselir?

İnsülin pankreas bezi tarafından üretilen ve kan şekeri değerine göre salınan bir hormondur. Ana görevi kandaki şekeri (glukozu) hücrelerin içine taşımaktır. Hücrelerdeki glukoz, günlük yaşamımızı devam ettirmeyi sağlan ana enerji kaynağıdır.

Tip 2 şeker hastalığı nasıl gelişmektedir?

Tip 2 diyabet genellikle insülin salgılanmasında bir yetersizlik ve/veya hücrelerin bu hormona karşı duyarlılığının azalması sonucunda gelişir. Çünkü sindirim sistemi kaynaklı bazı hormonlar ve hücre içindeki bazı sinyal mekanizmaları ya insülinin hücre içine girişine izin vermez ya da hücre içinde insüline karşı bir direnç oluşur. Bu tabloya “İnsülin Direnci” denilmektedir. Direnç nedeniyle pankreas bezi daha fazla insülin salgılamak zorunda kalır. Bu da pankreas bezinin fazla kullanılmasına ve yıpranmasına neden oluyor. İnsülin yağ depolanmasını sağlayan bir hormon olarak fazla salındıkça yağlanma ve kilo alma başlamaktadır.

Tip 2 diyabette başlangıçta insülin salınımı artar ancak artan insülin salınımı da kandaki yüksek şeker seviyelerini azaltamaz. İnsülin görevini yerine getiremeyince, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücrelerde şeker açlığı yaşanırken, kandaki şeker seviyeleri normal değerlerin üstüne çıkar. Kandaki şekerin çok artması, zehir etkisi yaratır ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.