Çocuklar neden çabuk hastalanıyor? Uzmanlar uyardı! Datalara nazaran 1 saatten fazlası ziyan

Gelişen teknolojiyle birlikte dünya genelinde ekrana bakma oranı yükseldi. Bu durum çok küçük yaşlara kadar indi. Ebeveynler “Çocuklar neden çabuk hastalanıyor” sorusunu araştırırken merak edilen tüm sorulara, Dünya Sıhhat Örgütü’nün bilgileri cevap verdi. Uzmanlar, çocuklarda görülen obezite ve uykusuzluk üzere problemlerin çok ekran kullanımından kaynaklandığını belirtti.

03.05.2023
88
Çocuklar neden çabuk hastalanıyor? Uzmanlar uyardı! Datalara nazaran 1 saatten fazlası ziyan

Çocuklar neden çabuk hastalanıyor? Uzmanlar uyardı! Datalara nazaran 1 saatten fazlası ziyan

Gelişen teknolojiyle birlikte dünya genelinde ekrana bakma oranı yükseldi. Bu durum çok küçük yaşlara kadar indi. Ebeveynler “Çocuklar neden çabuk hastalanıyor” sorusunu araştırırken merak edilen tüm sorulara, Dünya Sıhhat Örgütü’nün dataları karşılık verdi. Uzmanlar, çocuklarda görülen obezite ve uykusuzluk üzere sıkıntıların çok ekran kullanımından kaynaklandığını belirtti.

İnsanlık tarihinde tahminen de en şaşırtan icat televizyon olmuştur. Bu durum bir çoğumuza “Zeki Müren de bizi görebilecek mi” repliğini hatırlatır. Teknolojinin gelişmesiyle artık her şey ekranlardan ibadet olmuş durumda. Üstelik insanın sadece toplumsal ve iş hayatını değil birebir vakitte ferdî yaşantısını da kapsıyor. Münasebetiyle televizyon, telefon, tablet. hatta dijital saatler hayatımızın her alanında mevcut. Yararı olduğu kadar fazla kullanımda ziyanlarının da görüldüğü ekranlar çocukların da epey fazla vakit geçirdiği ortamlar olmaya başladı. Bu sebeple OMÜ Pediatri Bilim Kolu Lideri Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, doğumdan sonra 18 ay dolmadan çocukların katiyetle ekranla tanışmaması gerektiği ihtarında bulundu.

Çocuklar neden çabuk hastalanıyor? Uzmanlar uyardı! Datalara nazaran 1 saatten fazlası ziyan

Ekrana bakma süresi

OMÜ’den yapılan yazılı açıklamada tabirlerine yer verilen Dinçer, gün geçtikçe teknolojik aygıtların insanların hayatında daha çok yer aldığına, toplumsal medya kullanımının da buna bağlı olarak arttığına işaret etti. 2020 yılı datalarına nazaran yaklaşık 3,6 milyar kişinin toplumsal medya kullandığını, bu sayının 2025 yılında 4,5 milyara yükseleceğinin kestirim edildiğini belirten Dinçer, internetin ise artık hayatın her alanında olduğunu ve çocukların teknoloji ortamına doğduklarını kaydetti.

Çocuklar neden çabuk hastalanıyor? Uzmanlar uyardı! Datalara nazaran 1 saatten fazlası ziyan

çocuklarda ekrana bakma müddeti arttı

“18 AYDAN EVVEL ÇOCUKLAR EKRANLA TANIŞMAMALI”

Erken çocukluk periyodunda çocukların beyin gelişimleri için ebeveynlerin teknolojik aygıtların kullanımı konusunda dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Dinçer, “Teknoloji hakikat bir formda kullanıldığı vakit yararlı, lakin çok ve uzun müddet kullanımda her manada problemlere yol açıyor. Uzun mühlet kullanıldığı vakit bağımlılık yapıyor. Çocuklar bu devirde yaşadıkları olumlu ve olumsuz birçok deneyimden etkileniyorlar. Ebeveynlerin teknolojik aygıt alışkanlıkları, tavırları ve koyduğu limitler hayli kıymetli.” sözlerini kullandı.

“Amerikan Pediatri Akademisi ise yaşlara nazaran sonlandırıyor. Çocuklar telefon, televizyon ve tablete baktıklarında tek taraflı bağlantı halinde oluyorlar. Gelişebilmeleri ve öğrenebilmeleri için iki taraflı bağlantı olması gerekiyor. Bu bağlantı kelamlı yahut kelamsız olabilir lakin ekran ya da dijital medya bunu çocuklara veremez. Çocukların birinci üç yaşta öğrenebilmesi için yanında anne ve babasının olması gerekmektedir. Bu çift taraflı irtibatı ebeveyni ile yapabiliyor olması gerekiyor. Kelamsız irtibat de mimik, jestler, göz teması ile gerçekleşir ve bunu ekran çocuklara veremez. Çocuklar ekranda gördükleri bir objeyi üç boyutlu aleme aktaramazlar. Bu yüzden aile nezareti çok değerli. Öğrenmeleri yalnızca ezberleme ve hatırlama yoluyla olur. Hasebiyle 18 aydan evvel çocukların ekranla tanışmasını istemiyoruz. Amerikan Pediatri Akademisinin önerisi 18-24 ay ortası çocuklarda ebeveyn nezaretinde yüksek kaliteli uygulamaların çocuğa tanıtılması istikametinde.”

Çocuklar neden çabuk hastalanıyor? Uzmanlar uyardı! Datalara nazaran 1 saatten fazlası ziyan

uzun mühlet ekrana bakan çocuklarda hangi rahatsızlıklar ortaya çıkar

KONTROLSÜZ KULLANILDIĞINDA BEDENSEL, ZİHİNSEL VE RUHSAL GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Kontrolsüz kullanılan teknolojik aletlerin, çocukların bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti:

“Çocukların, teknolojik aygıtları uygun olmayan müddet, sıklık ve farklı duruş porsiyonlarında kullanmalarının gelişimsel sorunlar, kas-iskelet sistemi sorunları, fizikî inaktivite, obezite ve uyku kalitesinde yetersizlik üzere sıhhat riskleri doğurduğu görülmektedir. Telefon, tablet ve televizyondaki mavi ışık, melatonin dediğimiz uyku hormonu salınımını baskılıyor ve uyku sorunlarına yol açıyor. Ekrana bakmaktan ötürü görme sorunlarına de sebebiyet verebiliyor. Çocuklarda sağlıklı ömrü geliştirmek için teknolojik aygıt kullanımının mühlet, sıklık ve içeriklerinin nezaret altında olması, kâfi fizikî aktivite, sağlıklı beslenme, güzel uyku ve besleyici bir toplumsal etraf sağlanması gerekiyor.”

Çocuklar neden çabuk hastalanıyor? Uzmanlar uyardı! Datalara nazaran 1 saatten fazlası ziyan

çocuklarınızı oyalamak için eline telefon yahut tablet vermeyin

“ÇOCUĞU OYALAMA YOLU HİÇBİR VAKİT EKRAN OLMAMALI!”

Telefon, tablet ve televizyon üzere ekranları sakinleştirici olarak kullanmanın yapılan en büyük kusurlardan biri olduğuna dikkati çeken Dinçer, şunları kaydetti:

“İnternette aile filtreleri kullanılmalı, kesinlikle kullanırken çocuğun yanında olmalıyız. Çocuğunuzla bu husus hakkında konuşarak interaktif olmasını sağlamalısınız. Bu keyifli ve güçlü seyahatte olağan ki ebeveynlerin bunaldığı vakitler olacaktır. Bunun tahlili muhakkak çocuğu oyalama yolu hiçbir vakit ekran olmamalı. Günü kurtaracağız derken çocuğumuzun geleceğini olumsuz tarafta etkilememeliyiz.”

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.