Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler…

Her anne baba çocuklarının âlâ ve memnun bir birey olmasını ister. Bunun için alınması gereken kimi aksiyonlar var. Öncelikle kendi psikolojiniz ve mutluluğunuz üzerinde gerçekleştireceğiniz hareketler çocuklarınız da standartlarını ve yaşama bakış açısını belirleyecektir. Uzman Psikolog Esra Ezmeci “Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler?” sorusunu yanıtladı. İşte tüm ayrıntılar…

01.05.2023
94
Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler…

Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler…

Her anne baba çocuklarının düzgün ve memnun bir birey olmasını ister. Bunun için alınması gereken kimi aksiyonlar var. Öncelikle kendi psikolojiniz ve mutluluğunuz üzerinde gerçekleştireceğiniz aksiyonlar çocuklarınız da standartlarını ve yaşama bakış açısını belirleyecektir. Uzman Psikolog Esra Ezmeci “Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler?” sorusunu yanıtladı. İşte tüm ayrıntılar…

Kendisine, ailesine ve etrafına yararlı olabilecek bir çocuk yetiştirmek her anne-babanın arzuladığı şeydir. Her çağ, farklı zorlukları beraberinde getirirken birçok ebeveyn “Çocuğum ya yeterli bir birey olmazsa?”, “Çocuğum keyifli bir insan olabilecek mi?”, “Çocuğumun memnun olması için ne yapmalıyım” üzere sorular sorabilir. Lakin bu soruların cevabını, olarak anne-babaların kendi hayat standartları ve hayata olan bakış açıları belirler. Bu sebeple uygun bir çocuk yetiştirme gayesinde olan ebeveynler öncelikle kendi fizikî ve duygusal gereksinimlerine tahlil bulmalı. Çünkü özünde memnun hissetmeyen bir insan diğerini da memnun edemez. Uzman Psikolog Esra Ezmeci, çocuk eğitimi konusunda nokta atışı tavsiyeler verdi.

Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler…

Çocuk eğitimi

ÇOCUK YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI NELER?

Ezmeci, çocuk eğitiminde öncelikle ebeveynlerin kendileri için harekete geçmelerini önerdi. Uzman Psikolog Ezmeci şu bilgilere yer verdi:

  • Anne-babaların psikolojileri epeyce kıymetli;

İyi hissetmeyen bir anne babanın, âlâ hisseden bir çocuğu olamaz. Şayet ebeveynlik sizi yormaya, olumsuz hisler hissettirmeye başladıysa; profesyonel takviye alın. Ebeveynlerin olumsuz bir ruh halinde oluşu, ister istemez davranışlarına yansır. Bu da çocuğun psikolojisi üzerinde tesirler bırakır. Memnun çocuk yetiştirmenin altın kurallarından biri, ebeveynin ruhsal olarak sağlıklı olmasıdır.

Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler…

Çocuklarınızı uygun tanıyın
  • Çocuğunuzu uygun tanıyın;

Ebeveynlik kuralları, yanlışsız ve yanlışları olan bir şey değildir. Ebeveynlik seyahatinde aslında çocuk anne ve babayı şekillendirir. Çocuğunuzun mizaç ve karakterini tanıyıp, ona uygun biçimde davranmak ve sorunlarda buna uygun tahlillerde bulunmak için çocuğunuzla bağlantınızın sağlıklı olması kıymetli. Yani onu yakından tanımanız kaide.

  • Beklentilerinizi gözden geçirin;

Mükemmel annelik yahut babalık yoktur. Bu tanıma uymak ismine kendinizi zorlamaya çalışmayın. Bu durum hem mutsuz olmanıza hem de eksiksiz olmaya çalışırken anı yaşamanıza mahzur olacaktır. Ayrıyeten sizi de gerilime sokacaktır. Kendinize yaptığınız baskıyı fark edin ve rahatlatmaya çalışın.

  • Gelişim periyodunun özelliklerini bilin;

Ergenlik devrinde olan çocuğunuz kendi hudutlarını çizmek ve benliğini oluşturmak ismine anne-babasıyla birtakım çatışmalar yaşayabilir. Bu da ebeveynler için epey yıpratıcı bir süreçtir. Ergenlik devrinde bir çocuk kendi karakterini oluşturabilmek ismine karakter denemeleri yapacaktır. Bu hem ergene hem de aileye güç vakitler yaşatır. Ama bir ergen bu vakitte her ne halde davranıyor olursa olsun, ailesi tarafından dayanağa ve şefkate gereksinim duyabilir.

Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler…

Onları dinleyin
  • Mutlu çocuk için memnun evlilik koşul;

Çocuk olduğunda evliliği ya da eşi, art plana atmak aslında yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Keyifli ve huzurlu olmayan bir anne baba meskende tansiyon yaratır ve bu da ister istemez çocuğu tesirler.

  • Onun sonlarına hürmet gösterin;

Çocuğunuz kendisi için kararlar almaya başladığında ona yalnızca takviye olmak ve kendi yolunda uçmasını izlemek en hakikat olandır. Şayet ki her hareketini pürüzler, kurallar ve katı hudutlar koyarsanız, kendine güvenilmediğini hisseden çocuk, kendisine itimat hissini geliştiremez, hayatında yeni tecrübeler yaşamaya açık olamaz.

  • Çocuklarınızla şakalaşın;

Bir çocuğun kendine güvenmesi ve toplumsal hayatta muvaffakiyete ulaşabilmesi için, güzel bir ruh halinde olması kaidedir. Bunun için çocuklarınızla şakalaşın, çeşitli taklitler, espriler yapın. Bu durum birebir vakitte çocuğun gün içinde yaşadığı gerilimin azalmasına ve yaratıcı düşünmesine taban hazırlayacaktır.

Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler…

Mutlu çocuk için memnun evlilik şart
  • Özşefkatte ona rehber olun;

Kendi kendini sevebilme mahareti yani özşefkat, kişinin keyifli olabilmesinde temel faktördür. Bu maharet, insanların hayatında ve öteki şahıslarla yaşadığı zorlukları daha kolay atlatmalarına yardımcı olur. Anne ve babalar, çocuklarının yaşadığı sorunlara öz hassaslıkla yaklaşıp bu mevzuda onlara âlâ örnek olmalıdır.

  • Yaşa uygun sorumluluk;

Çocuğun her işini onun ismine yapmak ona yapılan en büyük kötülüklerden biridir. Çocuklarınıza küçük yaşlardan itibaren hem fizikî hem de gelişimine uygun sorumluluklar verin. Yemeğini üstüne başına dökerek yemesi, size birtakım konut işlerinde yardım etmesi üzere küçük sorumluluklar çocuk için büyük manalar tabir eder. Kendi muhtaçlıklarını giderebilen çocuk kendi kendine yetebilme hissiyle birlikte hayatta sorunlara karşı tahlil üretebilecek yanlışlarından dersler çıkarabilecektir.

  • Suçlamayın;

Elbette herkes yanılgı yapar. Çocuğunuzun yaptığı kusurlarda eleştirel ve suçlayıcı olmamaya ihtimam gösterin. Bu durumda yapılması gereken tek şey çocuğun kendi yanılgısını anlamasına yardımcı olabilmektir. Kusurlardan ders çıkarabilmeyi öğrenen çocuk gelişir.

Çocuk yetiştirmenin püf noktaları neler? Uzmanından nokta atışı tavsiyeler…

  • Sorularını asla yanıtsız bırakmayın;

Çocuğunuzun vakit zaman sorduğu soruları, mantıksız görünse de yalın, açık, anlaşılır ve sakin bir lisanla cevap vermeye çalışın. Verdiğiniz yanıtlar onun sorduğu kadar olmalıdır, detaya girmeyin.

  • Koşulsuz sevgi verin;

Sevgi, her insan için en temel gereksinimlerden biridir. Çocuğunuza her fırsatta çok sevdiğinizi söylemek, ona sarılmak, öpmek onu şımartmaz. Tersine ileride bu davranışlar gösterilmezse yaşayacak olduğu sevgi açlığını gidermek için yapacağı yanlışlı davranışlardan onu uzak tutacaktır.

  • Sanatla tanıştırın;

Erken yaşlarda müzik, spor üzere sanat kısımlarıyla tanışan çocukların daha memnun oldukları araştırmalarda daima kanıtlanmıştır. Çocuğunuzu spor, müzik, satranç vb. aktivitelere yönlendirmeniz çocuğunuzun hem ruhsal hem de fizikî sıhhatini olumlu istikamette etkileyecektir.

  • Ona ölçülü davranın;

Yetişkinlikteki saldırganlık ve öfkenin temel sebeplerinden biri de, bu bireylerin çocukluk ömürlerinde olumsuz fikir ve hislerle yetiştirilmiş olmasıdır. Bundan ötürü yaşanan sorunlarda olabildiğince sakin ve ölçülü bir bağlantı lisanında olmak epeyce değerlidir.

  • Kaliteli vakit geçirin;

Kaliteli vakitten kasıt, tüm vaktinizi çocuğunuza harcamak değil elbette. Çocuğunuzla geçirdiğiniz vakitte ilgi ve sevgi seviyeniz verebileceğiniz en üst düzeyde olmalı ve kendini keşfetmesi konusunda ona rehberlik yapmalısınız. Bilhassa günde bir öğün bile olsa, birlikte yemek yemeniz, yatmadan evvel ona masal okumanız ve gibisi davranışlar bile inançlı bağ kurmanızda ve çocuğunuzun âlâ hissetmesinde büyük rol oynar.

  • Özür dilemeyi ihmal etmeyin;

Ebeveynlik, hoş ancak bir o kadar sıkıntı bir seyahattir. Bu seyahatte elbette çocuğumuza karşı yanılgılarımız olacak. Bu yanılgılar sonucunda ona “Özür dilerim” demeniz, bu davranışın ona da aşılanmasını sağlar. Kendine güvenen, bedelli hisseden, kendini farkında olan bir çocuk, hayat ona ne kadar aksilikler getirse de illa bir çıkış kapısı bulacaktır. Kendine güvenmeyi öğrenen çocuklar, yanılgı yapmanın doğal bir süreç olduğunu bilir. Yanılgılarından ders çıkarır ve daima ileriye dönük hareket eder. Unutmayın; onunla siz de büyüyor, olgunlaşıyorsunuz.

ETİKETLER: , , , ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.