Çocuklarda Pnömoni Hastalığı

16.12.2021
297
Çocuklarda Pnömoni Hastalığı

Çocuklarda pnömoni hastalığı erişkinlere benzer niteliktedir. Fakat pnömoni tablosu çocukluk çağında daha kritik sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle erken yaşta geçirilen rahatsızlıklar ilerleyen dönemlerde solunum yollarında kalıcı etki bırakmaktadır. Nitekim akciğerlerin solunumda birincil olarak görev alması da etkilenmesi durumunda kritik önem taşımaktadır.

Çocuklarda Pnömoni Hastalığı Nedir?

Solunum yolu enfeksiyonları mevsimsel geçişlerde veya soğuk iklimlerde çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Ayrıca bu rahatsızlıkların görülmesinde toplum yapısı da önemlidir. Çocuklarda solunum yolu hastalıkları genellikle gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Solunum yolu rahatsızlıklarının başında ise üst solunum yollarının etkilendiği durumlar gelmektedir. Fakat rahatsızlıkların ilerleyici olması veya çocuğun yeterince korunamaması durumunda alt solunum organları da etkilenmektedir. Akciğerlerin etkilenmesi durumunda akciğer parankimi olarak adlandırılan katmanda enflamasyon yani yangısal yanıt ortaya çıkmaktadır. Bu yangısal yanıt sonucunda solunum yetmezliği (dispne), ateş ve radyolojik bulgular ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda Pnömoni Hastalığı

Erken yaşta yetersiz beslenme ve anne sütü alınmaması pnömoniye zemin hazırlar.

Pnömoni Hastalığı Neden Olur?

Pnömoni hastalığı virüs ve bakteriler ilişkili solunum yolu hastalıkları ile bağlantılı kabul edilmektedir. Özellikle toplumda yer alan çeşitli mikroplar toplum kaynaklı pnömoninin temelini oluşturur. Normal yaşta olduğu gibi çocukluk yaşta da toplum kaynaklı zatürre görülebilmektedir. Fakat çocuklarda pnömoni diğer hastalıklarla ek olarak görülebilmektedir.

Doğuştan görülen kalp hastalıkları veya bağışıklık sistemi yetmezlikleri özellikle öne çıkmaktadır. Zatürre oluşumunda bu rahatsızlıklar akciğerin etkilenmesini ve patojenlerin daha rahat organa ulaşmasına neden olmaktadır. Nitekim çocukluk pnömonilerinin zor ve tekrarlayıcı olmasının altında da yine ek hastalıklarla olan ilişki yatmaktadır. Anne sütünün yetersiz alınması, prematüre bebek, erken çocukluk çağında yeterli besin alınamaması yahut sindirim sistemi emilim bozuklukları bağışıklık sistemini düşürmektedir. Bu durumlarda yine pnömoni oluşumuna zemin hazırlayan ek faktörlerdir.

Çocuklarda Pnömoni Hastalığı

Çocuklarda zatürre yani pnömoni rahatsızlığı bağışıklık sisteminin yetersizliği ile ilişkilendirilebilir.

Pnömoni (Zatürre) Hastalığından Korunmak

Zatürre hastalığından korunmanın birincil yolu bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. İnsan vücudu kendisini patojenlere karşı korumaktadır. Fakat mevsim geçişlerinde görülen soğuk havalarda savunma mekanizmaları yeterli gücü sarf edememektedir. Özellikle solunum yollarındaki siliyer hareketler ile patojenler vücut dışına itilebilmektedir. Fakat soğuk havalar ile patojenler gırtlak ve yutak içerisinde kolaylıkla geçebilmektedir. Buna karşılık alt solunum yollarındaki savunma mekanizmaları ilgili mikropları yakalayarak temizlemektedir. Ancak sıvısal ve hücresel bağışıklık sisteminin akut enflamasyon yanıtının yetersiz olması korunmayı güçleştirmektedir. Korunmak için yapılacak bağışıklık güçlendirmesinde vitamin takviyesi ve anne sütünün yeterli verilmesi çocukluk çağında önemlidir.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.