Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan ayı için besin israfı uyarısı!

Ramazan ayında herkesin bir ortada olduğu kalabalık iftar sofraları, birbirinden lezzetli yemekleri de beraberinde getiriyor. Fakat uzun mühlet açlık yaşanan bu devirde açlığın tesiriyle plansız ve fazla ölçüde pişirilen yemekler çok sayıda artan yemeğe ve besin israfına yol açabiliyor. Bu nedenle iftar ve sahur sofraları için menü planlaması yapılması büyük kıymet taşıyor. İşte besin israfında dikkat edilmesi gerekenler

Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan ayı için besin israfı uyarısı!

Ramazan ayında herkesin bir ortada olduğu kalabalık iftar sofraları, birbirinden lezzetli yemekleri de beraberinde getiriyor. Fakat uzun mühlet açlık yaşanan bu periyotta açlığın tesiriyle plansız ve fazla ölçüde pişirilen yemekler çok sayıda artan yemeğe ve besin israfına yol açabiliyor. Bu nedenle iftar ve sahur sofraları için menü planlaması yapılması büyük değer taşıyor. İşte besin israfında dikkat edilmesi gerekenler

Avrupa’da her yıl ortalama 88 milyon ton besin israf edildiği belirtilirken, 2021 yılı Birleşmiş Milletler Besin İsrafı Raporu’na nazaran ise Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Bilhassa Ramazan ayında sofralarımızı çeşit çeşit yemeklerle donatırken, besin israfından kaçınmak, geleceğimiz için hayli kıymetli. Uzmanlar, Ramazan ayında besin israfından kaçınmak için planlı market alışverişinin ve menü planlamanın en kıymetli hususlar olduğunu belirtiyor.

Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan ayı için besin israfı uyarısı!

gıda israfı nasıl önlenir

İşte Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan ayında besin israfından kaçınmanın ipuçları

Mutfak alışverişinizi planlayın

Önce buzdolabını denetim ederek evvelki günün yemeği pahalandırılacak halde bir menü belirlenmeli ve eksiklerden oluşan bir liste hazırlayarak alışverişe çıkılmalıdır. Planlanarak yapılan market alışverişleri sayesinde gereksinim duyulmayan eserler alınmayacak ve bu biçimde besin israfının önüne geçilmiş olacaktır.

Elinizde olanı kullanın

Buzdolabında ve dolaplarda neler olduğu tertipli olarak denetim edilmeli ve son kullanma tarihi yaklaşan yiyecekler tüketilmelidir. Bozulmak üzere olan ve çabucak tüketilmesi gereken zerzevatları, makarna, çorba, omlet içine ekleyebilir yahut bir tencerede pişirerek iftar sofralarınız için zerzevat çorbası hazırlayabilirsiniz. Böylece şimdi yeterli durumda olan besinlerin israf olmasına mahzur olmuş olursunuz. Öte yandan son kullanma tarihi yakın olan besinler son kullanma tarihinden evvel kesinlikle dondurulmalıdır. Bilhassa dondurulmuş meyveler iftar sofralarındaki tatlılarınıza hoş bir katkı sağlayabilir.

Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan ayı için besin israfı uyarısı!

Porsiyon ölçülerine dikkat edin

Kalabalık sofralara alışkın bireyler, fazla yemek pişirme eğiliminde olabiliyor. Lakin besin israfının önüne geçmek için; pişirilen yemek ölçüsünü azaltmak ve artan yiyecekleri buzdolabında koruma ederek tekrar pahalandırmak çok değerli. Bir gün evvelden artan pilavı bir sonraki gün çorba yahut salatalarınızda değerlendirebilirsiniz.

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.