Anksiyete Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Kimlerde Görülür?

20.12.2021
434
Anksiyete Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Kimlerde Görülür?

Anksiyete herkes tarafından yaşanan bir durumdur. Fakat bazı kişiler bu durumu daha yoğun yaşamaktadır. Nitekim anksiyete hastalığı da bu noktada kabul edilmektedir. Bir insanın hayat kalitesini etkileyecek derecede takıntılı olması hastalık yaşadığını göstermektedir.

Anksiyete Nedir? Neden Olur?

Anksiyete, kişinin bir durum karşısında yaşadığı tedirginlik, korku, merak duygularının temelinde gelişen heyecan hissidir. Özellikle stres altında bu durum daha da şiddetlenebilmektedir. Nitekim anksiyete yaşamak oldukça normal bir durumdur. Fakat yaşanan bu durumun ileri konuma gelmesiyle kişide hastalık durumu ortaya çıkmaktadır.

“Anksiyete neden olur” sorusunun altında kişisel özellikler, yaşam şekli, beklentiler gibi çeşitli farklı alt başlıklar yatmaktadır. Bu alt başlıklar neticesinde kişinin olayları değerlendirme şekli farklılaşmaktadır. Anksiyete genellikle kötü olarak değerlendirilse de aslında koruyucu bir unsurdur. Doğal bir şekilde ortaya çıkan anksiyetenin aynı zamanda da zamanla azalması beklenmektedir. Lakin azalmayan anksiyete atakları kişinin tıbbi destek alması gerektiğine işaret etmektedir.

Anksiyete Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Kimlerde Görülür?

Anksiyete hastalığı kaygı sorunu yaşayan kişilerin hayatını doğrudan etkilemektedir.

Anksiyete Kimlerde Görülmektedir?

Anksiyete görülen kişiler genellikle belirli stres odakları ile hayatına devam edenlerdir. Özellikle sınavlara hazırlık, mesleki kaygılar, kişisel ve ailesel sorunlar anksiyete bozukluğuna zamanla ön hazırlık oluşturur. Belirli meslek grupları özelinde ise takıntı hastalığı görülmesi olağan kabul edilmektedir. Doktor, polis, hakim, savcı, asker meslekleri ayrıca da özel sektör çalışanları stres altında çalışmaktadır. Nitekim denetlenmesi gereken unsurların artmasıyla da bu stres artmaktadır. Lakin tetikleyici bir olayın ardından takıntı hastalık durumunda ortaya çıkabilmektedir. Elbette herkes için bu durum aynı olmamaktadır.

Takıntı Hastalığı Ne zaman Olur?

Takıntı hastalığı olmasında ayrıca bir neden de yaşanmış psikolojik travmalardır. Travmalar hayatın ilerleyen süreçlerinde kişinin karşısına çıkabilmektedir. Bu durumda ise kişiler beklenmeye zamanda anksiyete hastalığı ile karşı karşıya kalmaktadır. Genellikle acil durumlar, afetler, büyük ameliyatlar gibi süreçlerden sonra insanlarda takıntı hastalığı görülmektedir. Kişinin yaşadığı bu yoğun emosyonel durumu takiben huzursuzluk hissini ortadan kaldırması adına tıbbi destek tedavisi alması önerilmektedir.

Anksiyete Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Kimlerde Görülür?

Anksiyeteden uzaklaşma kişinin çevresindeki insanlar tarafından anlaşılması ile başlamaktadır.

Takıntı Yapmaktan Kurtulmanın Yolları

Takıntı yapmaktan kurtulmak için spesifik olarak bir yöntem bulunmamaktadır. Bu durum kişinin genel yaşantısı ile doğrudan ilişkilendirilmektedir. Lakin genel yaşam şeklini pozitif hale getirenlerde kaygı problemlerinin görülmesi azalmaktadır. Uzmanların yorumlarına göre bakış açısının pozitif hale getirenler daha az kaygı sorunu yaşamaktadır. Özellikle takıntı hastalığı tedavisinde de kişinin olayları değerlendirme şeklinin yorumlanması da elden geçirilmektedir.

Anksiyete Rahatsızlığı Yaşayanları Anlamak

Anksiyete rahatsızlığı yaşayan insanlara karşı yaklaşırken onları özgür bırakmak ve düşüncelerini anlamak önemlidir. Nitekim anksiyete yaşayan insanların sorunlarını abarttıklarını veya kafaya takmamaları gerektiğini söylemek hastalığı yaşayan kişide daha büyük sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Obsesif hale gelmiş kişileri takıntılarından uzaklaştırmak onların iyi hissetmelerinin birincil şartıdır.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.